logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Zanyar Aziz

Zanyar Aziz (1990) komt uit Zoetermeer, waar hij in 2021 is verkozen tot Stoerste Zoetermeerder, en heeft Geschiedenis gestudeerd waar hij werd blootgesteld aan Noord-Amerikaanse poëzie en literatuur. Als gevolg hiervan begon hij in 2017 als laatbloeier te schrijven, beginnend met spoken word teksten neer te krabbelen en te performen op diverse podia en tentjes in Nederland. Vervolgens schreef hij ook de wat meer traditionele gedichtjes en sinds kort ook korte verhaaltjes.

Hij begon zich creatief te uiten als grafitti- en streetartist maar vanwege juridische overwegingen houdt hij het nu bij schrijven. Schrijven is echter niet altijd een veilige keuze, want Zanyar schrijft ook graag gewaagde grapjes en doet standup-comedy. Tevens moedigde de isolerende werking van de coronacrisis hem aan om aan (straat)fotografie te beginnen, een kunstvorm waarbij hij meer kon samenwerken met kunstenaars, artiesten en toevallige voorbijgangers op straat.

Met zijn historische achtergrond werkte hij mee aan de interactieve theatervoorstelling Back2Back met het theatergezelschap DEGASTEN namens de Anne Frank Stichting.

Zijn eerste gedicht werd gepubliceerd in een dichtbundel door Uitgeverij De Muze en in 2021 was hij finalist voor de El Hizjra Literatuurwedstrijd in de categorie Proza. Daarnaast is zijn zelf bedachte woordje chimi verwikkeld in het Nederlandse straatvocabulaire, en te raadplegen op www.encyclo.nl.

Vooral dat laatste maakt zijn moeder zeer trots.

foto Cris Toala Olivares Foto: Cris Toala Olivares