logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de HBO-schrijfopleidingen ArtEZ (Creative Writing), Gerrit Rietveld Academie (afdeling Beeld en Taal) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Writing for Performance) een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Samen richtten ze in 2015 het Slow Writing Lab op.

In januari 2021 is de zesde editie van het Slow Writing Lab van start gegaan. Op uitnodiging van het Letterenfonds selecteerden hogeschoolopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ieder twee afgestudeerde schrijftalenten voor het Slow Writing Lab VI. Daarnaast is aan een aantal organisaties buiten de kunstvakopleidingen gevraagd om een talent voor te dragen; dit jaar waren dat Poetry Circle, El Hizjra en Lilith Magazine. Bovendien sluit Literatuur Vlaanderen vanaf dit jaar aan en doen er voor het eerst ook twee Vlaamse literaire talenten mee.

Vanaf januari werken de elf talenten van Slow Writing Lab VI een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek. Het Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten kiezen zelf hun onderwerp of thema, en stellen een individueel programma samen. Hiervoor hebben ze vooraf een leerplan opgesteld: wat missen ze nog aan kennis en vaardigheden om straks als professioneel schrijver aan de slag te kunnen. De talenten kopen dit deel van het programma zelf in. Hiervoor heeft het Letterenfonds een budget van € 7.000 per persoon ter beschikking gesteld. Met het budget kunnen ze hun coaches inschakelen. De coaches kunnen ze zelf kiezen en voordragen aan de programmaleiding. Het kan gaan om schrijvers wiens werk ze bewonderen, door wie ze zich geïnspireerd voelen, om bekende redacteuren uit het boekenvak, etc. Ook kunnen ze het budget gebruiken voor cursussen of (internationale) research.

Nieuw in deze editie is dat alle talenten starten met een individuele coach voor de begeleiding van het proces. De drie coaches die de deelnemers aan het zesde Lab begeleiden zijn Rutger Slump, Nienke Eijsink en Marthe Zeevenhooven.

Daarnaast zijn er maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses. Het programma hiervan wordt vormgegeven en begeleid door Michiel Koelink (media kunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Nederlands Letterenfonds en de betrokken kunstopleidingen. Eerdere masterclasses werden gegeven door: Anton Dautzenberg, Lot Vekemans, Thomas Verbogt, Jasper Henderson, Fatma Aydemir, Arie Altena, Isolde Venrooy, De Kostgangers, De Orde van de Dag, Fiep van Bodegom, Walter van den Berg, Jantine Wijnja, Frank Witzel, Els Moors, Wiegertje Postma, Henk van Straaten, Wim van der Aar, Dirk van Weelen, Martijn Brugman en Dennis Gaens.

Aan de eerste vijf edities van Slow Writing Lab namen al veertig talenten deel: Charlien Adriaenssens, Diede Al, Jasper Albinus, Siham Amghar, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Ellen Dorrestein, Koen Frijns,Jorik Amit Galama, Richard Jongeneelen,Minne Kersten, Sytske van Koeveringe, Selin Kuscu, Rafaëlle Kwakkel, Lotte Landman, Lotte Lentes,Christiaan Lomans, Munganyende Hélène Christelle, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Roos Marijn Peperkamp, Marlies Rijneveld, Martin Rombouts, Yentl van Stokkum, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda en Jante Wortel.

Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds waarvoor OCW extra geld ter beschikking heeft gesteld.

Colofon

  • Initiatief: Nederlands Letterenfonds i.s.m. Literair Productiehuis Wintertuin, ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU.
  • Oprichters en programmabegeleiding: Kim van Kaam (Literair Productiehuis Wintertuin), Edzard Mik en Gijs Müller (Gerrit Rietveld Academie), Frank Tazelaar (ArtEZ), Mathijs Verboom (HKU), en Suzanne Meeuwissen en Pieter Jan van der Veen (Nederlands Letterenfonds).
  • Programmabegeleiding en coördinatie: Raoul Markaban en Pieter Jan van der Veen (Nederlands Letterenfonds)
  • Ontwerp website: Gijs Müller, Diederik Martens en Dick Broer.

Aanmelden voor het Slow Writing Lab is niet mogelijk. Je kunt wel je interesse kenbaar maken aan de betrokken docent van je voormalige opleiding (zie colofon). Voorwaarde is dat je niet langer dan een jaar bent afgestudeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: