logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Jan Wester

Jan Wester (1995) is schrijver en beeldhouwer. Hij is afgestudeerd bij de afdeling Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie, en voltooide een studie Filosofie aan de UvA. Ondertussen won hij de Nederlandse studentenschrijfwedstrijd uitgeschreven door literair agentschap Sebes en Bisseling. Zijn korte verhalen zijn genomineerd voor de Afstudeerprijs 2021 van de Nieuwe Oost en Het Rode Oor van stichting deBuren. Zijn beeldende werk was te zien op LekArt 2021, en dit jaar staat hij op OBJECT Rotterdam. 

In de moderne veehouderij – de achtergrond voor zijn afstudeerverhaal Koeman – is het lichaam van het dier bevat in een constructie van staal en beton. Een gestandaardiseerd onderdeel binnen een productieproces, met de voederrobot aan de ene kant en de melkrobot aan de andere. Er is als het ware ingebroken in het moederschap van de koe, het kalf is vervangen door een machine, en de melk wordt per tankwagen afgevoerd. 

Toch is zijn werk geen pleidooi voor het natuurlijke. Hoofdpersoon Jaap ziet zichzelf als een inherent gefragmenteerde, inconsistente bestaansvorm; van nature onnatuurlijk. Door de blik van zijn personage trekt Jan het idee van natuurlijkheid zelf, van een soort harmonie die hersteld zou moeten worden, in twijfel. 

foto