logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Transmedia storytelling vanuit literair perspectief - 16.10.2015

Schrijvers Martijn Brugman en Dennis Gaens gaven een college over de geschiedenis van Transmedia Storytelling en de mogelijkheden die dit biedt in de literatuur. Transmedia storytelling is een techniek waarbij meerdere media worden gebruikt om een verhaalwereld te construeren. Ze vertelde over hoe deze dit fenomeen evolueerde van de feuilleton van Charles Dickens in de 19e eeuw naar de avonturen van Superman in de jaren '30 van de vorige eeuw en van The Matrix naar Feuten:

 

In de literatuur zal dit fenomeen vroeg of laat ook doorbreken. Hierom benadrukte Dennis Gaens en Martijn Brugman dat het een absolute must is voor jonge schrijvers om al die verschillende media eigen te maken, jezelf breed te oriënteren en niet bang te zijn voor de moeilijkheden die transmedia storytelling met zich meebrengt maar juist naar alle mogelijkheden.  De verschillende methodes van transmedia storytelling toe te passen op hun eigen project. Een werk moet altijd bestaan uit een onderlaag, kernlaag, bronlaag en een spin-off. Hierbij werd gebruikt gemaakt van het onderstaande schema: