logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

De Muze van N.F. Zarogyev – Aflevering 3: Brandhout - 01.02.2016

De bibliotheek verhuist boeken Armstrong naar de afdeling fictie, omdat de boeken zich daar beter op hun gemak voelen. Het ruikt er lekkerder, en de afdeling krijgt meer zonlicht. Sinds steeds meer boeken niet meer worden gelezen krijgen de meeste literaire werken last van depressies. Volgens de Winkler-Prins Encyclopedie is het te wijten aan het feit dat de mensen steeds meer televisie kijken. Ook de Dikke Van Dale heeft het er moeilijk mee. Naar eigen zeggen is hij al anderhalf jaar niet meer uitgeleend, en hij wacht nog steeds op zijn transfer naar de lichte, zuurstofrijke, fictieafdeling. Het is een treurig gezicht, zeker in het geval van de Dikke van Dale.

Zijn pagina’s rafelen, en ter hoogte van het woord “Differentiatiecoalitie” en “Difterieaanval” heeft hij een dik stuk kauwgom aan zijn bladzijde kleven. Nooit meer kunnen die woorden op hun betekenis worden geraadpleegd. Volgens De Dikke betekent dit dan ook het onherroepelijke uitsterven van die woorden.

De enige bezoeker van de bibliotheek, meneer De Vries uit Kudelstaart, beaamt het probleem. De trouwe klant kan immers onmogelijk alle boeken tegelijk uitlenen, hij mag maximaal vijf boeken per week mee naar huis nemen. De Dikke Van Dale heeft hij anderhalf jaar geleden al een maand lang geleend, maar de beste man kwam er naar eigen zeggen ‘niet doorheen’. Meneer De Vries is het helemaal eens met de Winkler-Prins. Volgens hem komt het probleem in de bibliotheek door het eindeloze gezap van de mensen thuis. Hij denkt dat de mensen liever voor TV kiezen omdat er geen plaatjes in de boeken zitten, en dat men tegenwoordig duizelig wordt van al die kleine lettertjes die op hen afkomen. Meneer De Vries heeft in zijn Kudelstaartse woning geen televisietoestel staan. Hij is niet geïnteresseerd bekende Nederlanders die van een schans, dan wel een duikplank afspringen.

Ook al is er nog animo voor de boeken, het gevaar is daarmee nog niet geweken. De trouwste en oudste bezoeker van de bieb heeft namelijk een half jaar geleden slecht nieuws te horen gekregen. Zijn oncoloog kwam tot de conclusie dat De Vries een zeer agressieve vorm van alvleesklierkanker in zijn lichaam heeft, met uitzaaiingen naar de longen en darmen. Chemo- en radiotherapie zijn niet aangeslagen, maar de beste man probeert er nog alles uit te halen wat erin zit. Hij heeft nog ongeveer drie maanden, volgens artsen. De Vries heeft dit de boeken nog niet verteld. Dat vindt hij momenteel nog te moeilijk. Hij wil dat de boeken nog optimaal van hem kunnen genieten, en andersom. De oude baas denkt dat vooral Moord in de Oriëntexpres het er erg moeilijk mee gaat hebben. Dit is het favoriete boek van meneer De Vries en heeft minstens één keer per kwartaal het recht om in de boekenkast van de oude boekenwurm te prijken.

Wat er met de boeken, fictieafdeling of niet, precies gaat gebeuren na het overlijden van meneer De Vries is nog niet helemaal duidelijk. Sommigen mogen misschien mee zijn doodskist in, maar dat moet nog overlegd worden met de bibliothecaresse. De overige boeken gaan misschien naar musea. Maar welk museum de boeken uiteindelijk wil inkopen is nog onduidelijk. Als er echt nergens een plek is neemt de bibliothecaresse alle boeken mee naar huis. Volgens haar zijn de boeken uitermate geschikt als brandhout. Iets dat haar goed uitkomt. Ze heeft het, naar eigen zeggen, vaak koud als ze ‘s avonds televisie kijkt.

Yvo Nafzger

foto Anna van Kooij Foto: Anna van Kooij

Yvo Nafzger (1986) is in 2015 afgestudeerd aan de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij schrijft theaterteksten, scenario's voor film en televisie, artikelen en interviews.

Sommigen mogen misschien mee zijn doodskist in, maar dat moet nog overlegd worden met de bibliothecaresse.

Reacties

 
Geen reacties.
 

Reageer


U kunt de volgende html-tags gebruikem: <a><br><strong><em><blockquote><pre><code><ul><ol><li>


CAPTCHA Image
Reload Image