logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

APOLLO - 23.06.2016

Vlak voor het einde van hun derde en laatste maanwandeling voeren Apollo 17-astronauten Eugene Cernan en Harrison Schnitt een belangrijke opdracht uit op persoonlijk verzoek van de Amerikaanse president Richard Nixon. In zes stalen potten verzamelen ze maangruis, ‘rocks composed of many fragments, of many sizes and many shapes, probably from all parts of the Moon, perhaps billions of years old’. De maansteentjes worden teruggevlogen naar de aarde als Goodwill Moon Rocks, een cadeautje voor 135 ‘bevriende’ landen en de 50 staten van Amerika. De maansteentjes vormen het belangrijkste bestanddeel van een houten gedenkplaat: ‘A symbol of the unity of human endeavor and mankind’s hope for a future of peace and harmony.’ Anno 2016 zijn sommige Goodwill Moon Rocks te vinden in nationale musea en archieven, maar het merendeel is kwijt, gestolen of verkocht.

De Duchess of Kossindra wil haar echte naam liever niet zeggen, het bedrag dat ze via eBay betaalde voor de Goodwill Moon Rocks van Haïti ook niet. $54,000 wordt op internet beweerd.
       ‘Memorabilia zorgen ervoor dat je serieuzer genomen wordt,’ zegt de Duchess. ‘Hoe zeldzamer hoe beter. Je investeert in de trots van je in- en uitwoners, in het opbouwen van een cultuur met een eigen historie, misschien wel een eigen taal of geloof en dit soort attributen helpen daarbij. Een land is uiteindelijk niet meer dan een verhaal; het gaat niet om feiten, maar om geloofwaardigheid.’

Op de gedenkplaat prijkt nu de blauw-witte vlag van Kossindra. Dat de vlag van Haïti er nog onder zit, is nauwelijks te zien. De Duchess krijgt wekelijks biedingen van geïnteresseerden; andere micronaties, verzamelaars, duistere antiquairs, maar aan verkopen denkt ze niet.
        ‘In het slechtste geval zijn de Goodwill Rocks mijn pensioen.’

Dit verhaal is onderdeel van het project LAND. LAND onderzoekt de beweegredenen van mensen die vanuit idealistische, anarchistische of narcistische gevoelens een eigen staat stichten, zogenaamde micronaties. Ze claimen grond en onafhankelijkheid in de echte en in virtuele werelden, op land, zee en in de ruimte. Bij het vormgeven van hun micronatie stuiten de staatshoofden  op allerlei praktische en existentiële problemen. Het stichten van een staat blijkt in de meeste gevallen vooral een tijdrovende zoektocht naar erkenning. 

Lotte Lentes

foto StudioSchulteSchultz Foto: StudioSchulteSchultz

Lotte Lentes (1990) rondde haar studie Nederlands in 2015 af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is programmamaker bij literair festival Boek op de Bank, werkte voor onder andere Das Magazin, NTGent en Vice en haar stukken verschenen onder meer in De Titaan en Trouw en op De Optimist en Hard//Hoofd. Haar novelle De jongen, het stof verscheen november 2015 bij Literair Productiehuis Wintertuin.

Reacties

 
Geen reacties.
 

Reageer


U kunt de volgende html-tags gebruikem: <a><br><strong><em><blockquote><pre><code><ul><ol><li>


CAPTCHA Image
Reload Image