logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Vooralsnog nutteloze dingen die ik opmerkte - 02.02.2016

- Oekraïners houden van hun kat. De kat wordt als een keizer behandeld, als een Tsarenkind, als je dat mag zeggen. Ze geven ze soms praktische namen. Zo heet de zwarte kat van mijn oudtante Klawa ‘Chornii’, Zwart.

- De nummerplaten van auto’s komen in verschillende vormen. De pro-Europese, de nationalistisch Oekraïense en de soort van Pro-Russische. De pro-Europese is met een sticker waarop je de cirkel van blauwe sterren ziet, het logo van de EU, dat je kent van bijvoorbeeld het Europees Songfestival, wanneer de sterren af en toe in beeld zijn – ondanks de vele ‘buitenlandse’, en vaak meest explosieve en fanatieke deelnemers. De Oekraïense is die met een geel-blauw gestreepte vlag: de vlag van Oekraïne. Dit is geen sticker. De Pro-Russische is gewoon een nummerbord, zonder toevoegingen, met enkel aangegeven uit welke regio de wagen komt.

Het hebben van een wagen met een EU sticker erop of een Oekraïense is gedurfd. Niet echt in Odessa, maar wel een beetje. Het is een uiting van een bepaalde mening, een bepaalde wil. Het is hetzelfde als een Oekraïense vlag achter je raam hangen in bijvoorbeeld een appartementenflat, hoog boven de straten. Als een wijzend stipje in het stadsbeeld.

Ik hoorde eens dat sommige aanhangers van IS geen zwart-witte vlaggen achter hun ramen hangen, maar wit-zwarte. Als een negatief van de daadwerkelijke vlag. Een stille onderdrukking van protest, maar toch protest.

- Oekraïners vinden brood, gljep, heel erg lekker. Ze eten het overal bij. Het brood van de oudjes is grof en droog, donker. Het brood van de jongere mensen is licht en getoast. Ze smeren het vol met boter of dopen het in de soep. Soms eten ze een hap brood na het leegdrinken van een glaasje wodka.

- Korte strakke zwembroeken zijn hip bij jongeren.

- Cha-Cha is een levensgevaarlijk shotje. Soms met wel 70% alcohol, evenveel als absint, dat niet verkocht wordt in kroegen in Nederland.

Lisa Weeda

foto Masha Bakker Foto: Masha Bakker

Lisa Weeda (1989) studeerde in 2015 af aan ArtEZ Creative Writing en schrijft proza, theater en non-fictie. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, De Dakhaas, De Titaan en op De Optimist. Ze trad onder meer op in het Compagnietheater en op de Zwarte Cross. Na haar afstuderen is ze opgenomen in het agentschap van Literair Productiehuis Wintertuin.

Korte strakke zwembroeken zijn hip bij jongeren.

Reacties

 
Geen reacties.
 

Reageer


U kunt de volgende html-tags gebruikem: <a><br><strong><em><blockquote><pre><code><ul><ol><li>


CAPTCHA Image
Reload Image