logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Wat een landschap is 2 - 17.01.2018

Een landschap is een totaalbeeld van aan de aardoppervlakte waarneembare verschijnselen.

Een landschap is een totaalbeeld van aan de aardoppervlakte waarneembare verschijnselen.

Een landschap is een totaalbeeld van aan de aardoppervlakte waarneembare verschijnselen.

Een landschap is een totaalbeeld.

Een landschap bevindt zich aan de aardoppervlakte.

Een landschap is waarneembaar.

Een landschap staat niet op zich.

Een landschap heeft context nodig.

Een landschap is pas een landschap wanneer we het als dusdanig waarnemen.

Een landschap heeft een toeschouwer nodig.

Een landschap heeft handen die een kader vormen nodig.

Een landschap is een uitsnede.

De wereld an sich is geen landschap.

Mijn lichaam is geen landschap.

Ook niet wanneer ik met mijn vingers een kader maak rondom mijn navel. Mijn ogen zo dichtknijp dat mijn navel, die diep ligt, in het juiste licht lijkt op een geiser.

Deze om precies te zijn.

Mijn lichaam is geen landschap wanneer ik lang naar de lijnen in mijn hand staar. Ze zo tot paden maakt. Niemand die in mijn handpalm kan wandelen.

Mijn lichaam is geen landschap wanneer ik door een landschap loop en het gevoel heb dat ik erbuiten val. Wanneer ik weet dat ik geen onderdeel kan worden van het landschap. Wanneer ik merk dat ik een vreemdeling ben, die door de natuur loopt en weigert erin op te gaan. Mijn contouren zijn te scherp en wat maakt het uit of mijn jas nu wel of geen camouflagekleuren heeft. Ik ken vrouwen die beter in landschappen verdwijnen dan ik.

De vraag is of het verdwijnen in een landschap waarneembaar is.

Yentl van Stokkum

foto

Yentl van Stokkum (1991) studeerde af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Ze schrijft toneel, hoorspel, poёzie en proza. Daarnaast zit ze in de redactie van online platform Hard//hoofd en regisseerde ze voor het radioprogramma Fluiten in het Donker het hoorspel Lichtblauw. Ze droeg o.a. voor bij Mooie Woorden, Dit zijn de schrijvers, Betweter Festival en de Orde van de Dag. Binnen het Slow Writing Lab wil ze het spanningsveld tussen mens en natuur onderzoeken.

Reacties

 
Geen reacties.
 

Reageer


U kunt de volgende html-tags gebruikem: <a><br><strong><em><blockquote><pre><code><ul><ol><li>


CAPTCHA Image
Reload Image