logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Nederland heeft geen masteropleiding voor schrijvers. Om de kloof tussen onderwijs en professioneel schrijverschap te verkleinen en aanstormend schrijftalent de kans te geven zich een jaar lang zonder veel druk van buitenaf te ontwikkelen, hebben het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht de handen ineen geslagen en het ‘Slow Writing Lab’ opgericht.

In het Slow Writing Lab krijgen acht veelbelovende schrijftalenten een jaar lang intensieve begeleiding door ervaren vakgenoten. Het éénjarig programma bestaat uit een individueel traject (eigen onderzoek) en een gezamenlijk deel: zes masterclasses en een publieke eindpresentatie.

De aftrap vond plaats op 25 september 2015 in de bibliotheek van het Letterenfonds. Speciale gast was de Israëlische auteur Nir Baram die de eerste masterclass voor zijn rekening nam. Baram vertelde openhartig over zijn schrijverschap, over het belang om als schrijver je eigen geest te onderzoeken, te schrijven over wat je kent en waarom hijzelf niet schrijft zolang de wereld van zijn nieuwe roman zich in zijn hoofd nog aan het vormen is. Ook schrijver Dirk van Weelden, theatermakers van ‘Orde van de Dag’, documentairemaker Wim van der Aar, en schrijvers Dennis Gaens en Martijn Brugman gaven masterclasses.

Daarnaast werken de acht schrijftalenten aan hun individuele traject. Hiervoor hebben ze vooraf een leerplan opgesteld: wat missen ze nog aan kennis en vaardigheden om straks als professioneel schrijver aan de slag te kunnen. De talenten kopen dit deel van het programma zelf in. Hiervoor heeft het Letterenfonds een budget van € 7.500 per persoon ter beschikking gesteld. Met het budget kunnen ze hun coaches inschakelen. De coaches kunnen ze zelf kiezen en voordragen aan de programmaleiding. Het kan gaan om schrijvers wiens werk ze bewonderen, door wie ze zich geïnspireerd voelen, om bekende redacteuren uit het boekenvak, etc. Ook kunnen ze het budget gebruiken voor cursussen of (internationale) research.

De acht deelnemers zijn door docenten van hun voormalige opleidingen gekozen op grond van hun bijzondere kwaliteit. Literair Productiehuis Wintertuin selecteerde de twee schrijftalenten met een academische achtergrond.

September 2016 start de volgende lichting. Aanmelden voor het Slow Writing Lab is niet mogelijk. Je kunt wel je interesse kenbaar maken aan de betrokken docent van je voormalige opleiding (zie colofon). Voorwaarde is dat je niet langer dan een jaar bent afgestudeerd.

Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds waarvoor minister Bussemaker van OCW extra geld ter beschikking heeft gesteld.

Colofon

  • Initiatief: Nederlands Letterenfonds i.s.m. Literair Productiehuis Wintertuin, ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU.
  • Oprichters en programmabegeleiding: Kim van Kaam (Literair Productiehuis Wintertuin), Edzard Mik en Gijs Müller (Gerrit Rietveld Academie), Frank Tazelaar (ArtEZ), Mathijs Verboom (HKU), en Suzanne Meeuwissen en Pieter Jan van der Veen (Nederlands Letterenfonds).
  • Programmabegeleiding en coördinatie: Lucette Châtelain (Nederlands Letterenfonds)
  • Ontwerp website: Gijs Müller, Diederik Martens en Dick Broer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: