logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de HBO-schrijfopleidingen ArtEZ (Creative Writing), Gerrit Rietveld Academie (afdeling Beeld en Taal) en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Writing for Performance) een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Samen richtten ze in 2015 het Slow Writing Lab op.

In november 2017 is de derde editie van het Slow Writing Lab van start gegaan. De zes talenten van Lab III werken een jaar lang – het academisch jaar 2017-2018 – intensief aan een eigen creatief onderzoek. Het Slow Writing Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten stellen een individueel programma samen rondom een voor hun eigen ontwikkeling relevant onderwerp of thema. Ze worden hierbij intensief gecoacht door hun literaire voorbeelden: schrijvers, redacteuren en regisseurs. Daarnaast zijn er maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses. Dit programma wordt vormgegeven door Michiel Koelink (media kunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Letterenfonds en de betrokken opleidingen.

Daarnaast werken de zes schrijftalenten aan hun individuele traject. Hiervoor hebben ze vooraf een leerplan opgesteld: wat missen ze nog aan kennis en vaardigheden om straks als professioneel schrijver aan de slag te kunnen. De talenten kopen dit deel van het programma zelf in. Hiervoor heeft het Letterenfonds een budget van € 7.000 per persoon ter beschikking gesteld. Met het budget kunnen ze hun coaches inschakelen. De coaches kunnen ze zelf kiezen en voordragen aan de programmaleiding. Het kan gaan om schrijvers wiens werk ze bewonderen, door wie ze zich geïnspireerd voelen, om bekende redacteuren uit het boekenvak, etc. Ook kunnen ze het budget gebruiken voor cursussen of (internationale) research.

De zes deelnemers zijn door docenten van hun voormalige opleidingen gekozen op grond van hun bijzondere kwaliteit. Aanmelden voor het Slow Writing Lab is niet mogelijk. Je kunt wel je interesse kenbaar maken aan de betrokken docent van je voormalige opleiding (zie colofon). Voorwaarde is dat je niet langer dan een jaar bent afgestudeerd.

De voorgaande twee edities van Slow Writing Lab namen deel: Charlien Adriaenssens, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Ellen Dorrestein, Koen Frijns, Ries Jongeneelen, Sytske van Koeveringe, Lotte Landman, Lotte Lentes, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders en Lisa Weeda.

Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds waarvoor minister Bussemaker van OCW extra geld ter beschikking heeft gesteld.

Colofon

  • Initiatief: Nederlands Letterenfonds i.s.m. Literair Productiehuis Wintertuin, ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en HKU.
  • Oprichters en programmabegeleiding: Kim van Kaam (Literair Productiehuis Wintertuin), Edzard Mik en Gijs Müller (Gerrit Rietveld Academie), Frank Tazelaar (ArtEZ), Mathijs Verboom (HKU), en Suzanne Meeuwissen en Pieter Jan van der Veen (Nederlands Letterenfonds).
  • Programmabegeleiding en coördinatie: Lucette Châtelain (Nederlands Letterenfonds)
  • Ontwerp website: Gijs Müller, Diederik Martens en Dick Broer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: