logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Chasse Patate - 26.02.2018

ze probeert met haar vader te bonden
terwijl hij wielrennen kijkt
iedere zondag z'n voeten op tafel
een kussen eronder
krassen zijn zonde en zij
het weer niet bijbenen kan
(een groeiachterstand)
hoe hij elke poging tot dialoog tactisch ontwijkt

sinds drie vijfde van het gezin er niet meer is
(het afwassersgemis)
schafte hij een vaatwasser aan
twee borden twee glazen twee vorken
hun hele week kan in dat ding

de machine wast mayonaise van de borden
de berg wordt gestaag bedwongen
ze leert vals plat en dat de Tour op niemand wacht
ze leert winnaars die nuttig zijn voor een potje triviant
ze haalt meermaals dat bord uit de kast
haar vader zegt hoe weinig alles voorstelt
tegenover een val in prikkeldraad
(Johnny Hoogerland, 2015)

een etappe…

Lees verder

Lotte Lola Vermeer

foto Joep van Aert Foto: Joep van Aert

Lotte Lola Vermeer(1992) studeerde af aan de opleiding Writing for Performance(HKU). Tijdens haar studie liep ze stage bij Orkater en VPRO Dorst, schreef onder andere stukken over kroketten en parallelle universa en ze richtte Het Pijpcollectief  op waarmee ze voorstellingen maakt, schrijft en speelt. Ze studeerde af met een toneelstuk over de achterblijvers in een post-nucleair dorp in Rusland. Momenteel bewerkt ze dat stuk tot een scenario voor een langspeelfilm binnen de Master Audiovisuele Kunsten aan het RITCS in Brussel. 

Binnen het Lab houdt ze zich bezig met bergbeklimmers, zondagen en de hunkering naar ultieme ervaringen. Lotte Lola is vaak te vinden in Russische dorpen via Google Streetview. Ze zoekt naar het verschil tussen het mentale en het fysieke en de overeenkomst tussen poëzie en het bedwingen van een reusachtig landschap. Wat kun je ervaren zonder van je stoel af te komen?"

 

Zes - 31.01.2018

Ik leg een droge handdoek op de grond voor de wastafel en ga erop staan. De ramen zijn beslagen door de stoom van het douchewater, ik veeg met mijn hand over de spiegel en laat een doorzichtige regenboog van druppeltjes achter.

      Ik heb maar vijf minuten onder de douche gestaan. Ik dacht aan wat Evi gisteren vertelde over de douchekop, hoe je hem zo moet houden dat het water precies de goede plek raakt, de draaibewegingen die je kunt maken en hoe het gevoeliger wordt als je door je knieën zakt.

      Evi raadde me aan om de massagestraal te gebruiken. ‘Dat werkt beter omdat de regenstand er te slap voor is, als je dat probeert voel je er niets van.’ Ik zette de douchekop op…

Lees verder

Jante Wortel

foto Gaby Jongenelen Foto: Gaby Jongenelen

Jante Wortel (1996) schrijft proza en poëzie. In 2016 won ze de voorronde van Write Now! Groningen. Jante droeg voor op onder andere Mooie Woorden, Frontaal, Dichters in de Prinsentuin en Literaire Hemel. Ze studeerde in 2017 af aan Creative Writing ArtEZ met de novelle Als de vogel door het glas vliegt en werd daarna geselecteerd voor Arnhemse Nieuwe, en het Slow Writing Lab. Jante werkt op dit moment aan haar debuutroman, die bij uitgeverij Das Mag zal verschijnen.

Struny7 - 24.01.2018

Deze tekst is ontstaan in opdracht van Oddstream, een podium voor kunst en technologie. De inspiratie voor de tekst was namelijk dit fantastische muziekinstrument: een laserstraal die geluid produceert als je hem onderbreekt met een soort staaf. Ik ben heel intuïtief met dit concept aan de slag gegaan. Op papier ontstond een wereld waarin een lichaam in direct en muzikaal contact staat met zijn omgeving. De tekst die dit opleverde bleek zelf ook nogal muzikaal te zijn. Dit aspect heb ik verder onderzocht door er met gitaar en geluidseffecten de volgende soundscape van te maken.
Lees verder

Christiaan Lomans

foto Jante Wortel Foto: Jante Wortel

Christiaan Lomans (1994) studeerde in 2017 af aan Creative Writing op ArtEZ. Hij is redacteur bij Perdu en houdt van Peter Verhelst, Radiohead, wildkamperen, dansen, het moment dat iets je raakt zonder dat je weet waarom, Ivo Michiels, Jimi Hendrix en brandnetelthee. Zijn afstudeerwerk, Een mensvormig gat, was een experimentele novelle waarin hij het poëtische en het prozaïsche probeert te laten versmelten, een ontwikkeling die samenvalt met de manier waarop een fictieve stad wordt heroverd door de natuur.

daarna daarvoor