logo Slow Writing Lab

Platform voor jong schrijftalent

Chasse Patate - 15.01.2018

Friet opboerend hangen ze op de bank
Ze probeert met haar vader te bonden
terwijl hij wielrennen kijkt zoals
iedere zondag zijn voeten op tafel
(een kussen eronder, krassen zijn zonde)
en zij het niet bijbenen kan
 - - groeiachterstand - -
hoe hij elk gesprek ontwijkt

Sinds 3/5 van het gezin er niet meer is
 - - het afwassersgemis - -
schafte hij een vaatwasser aan
Zij vulde het met twee borden twee vorken
hun hele week kon in dat ding

De mayonaise werd eraf gewassen
terwijl de berg bedwongen werd
Iedere week kwamen er meer
barsten in de borden

Een etappe zal nooit wennen, net als het vallen,
het reliëf op een knie, en het telkens weer openschaven je niet steeds harder raakt
maar dieper maakt.

Hij…

Lees verder

Lotte Lola Vermeer

foto Joep van Aert Foto: Joep van Aert

Lotte Lola Vermeer(1992) studeerde af aan de opleiding Writing for Performance(HKU). Tijdens haar studie liep ze stage bij Orkater en VPRO Dorst, schreef onder andere stukken over kroketten en parallelle universa en ze richtte Het Pijpcollectief  op waarmee ze voorstellingen maakt, schrijft en speelt. Ze studeerde af met een toneelstuk over de achterblijvers in een post-nucleair dorp in Rusland. Momenteel bewerkt ze dat stuk tot een scenario voor een langspeelfilm binnen de Master Audiovisuele Kunsten aan het RITCS in Brussel. 

Binnen het Lab houdt ze zich bezig met bergbeklimmers, zondagen en de hunkering naar ultieme ervaringen. Lotte Lola is vaak te vinden in Russische dorpen via Google Streetview. Ze zoekt naar het verschil tussen het mentale en het fysieke en de overeenkomst tussen poëzie en het bedwingen van een reusachtig landschap. Wat kun je ervaren zonder van je stoel af te komen?"

 

Suiker - 11.01.2018

Er is een scene uit de film Bleu van Krzysztof Kieslowski, waarin Juliette Binoche in een café zit. Het beeld toont een close-up van haar vingers terwijl ze een suikerklontje boven haar glas koffie houdt. Binnen vijf trage tellen zuigt de suiker de koffie in zich op. Het beeld is een brandpunt in de verhaallijn. Buiten speelt een straatmuzikant een muziekstuk van haar pas overleden man die componist was. Voor haar zit de man die verliefd op haar is en veel inspanning heeft verricht om haar te vinden. Het café is gelegen onder het appartement waar ze anoniem naartoe is verhuisd om van haar wereld weg te lopen. Er worden haar vijf tellen gegeven om haar focus…

Lees verder

Minne kersten

foto Vera Mennens Foto: Vera Mennens

Minne Kersten (1993) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze studeerde in 2016 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting Beeld & Taal. Haar werkveld bevindt zich tussen kunst en literatuur, en ze onderzoekt hoe geschreven taal en het fysieke beeld zich tot elkaar verhouden. Ze maakt beeldende installaties die voortkomen uit fictieve vertellingen en ze schrijft gedichten en literaire essays. Haar interesse strekt zich uit naar wijzen waarop mensen hun leefomgevingen vormgeven. Op microscopisch niveau observeert ze hoe mensen, objecten en woningen met elkaar samenleven.

Recent toonde zij werk in: NEVERNEVERLAND (2017), at7 project space (2017), Appel Arts Centre (2017), Worm, Rotterdam (2017), Harbinger, Ijsland (2017), Oude Kerk (2015), de Brakke Grond (2015), Hrísey, Ijsland (2014). In juni 2018 is ze resident bij Kunsthuis

Verwachtingen #. - 10.01.2018

Op het internet zoek ik hoe we the moors in het Nederlands noemen.
Het internet noemt het hoogveen.
Ik proef het woord hoogveen op mijn tong en het is niet hetzelfde.
Het hoogveen is mineraalarm, zuur drasland.
Ik proef drasland, wat ook niet hetzelfde is, maar wel een mooi woord.

In het hoogveen komen voor: turflagen, veenmossen en veenmosgezelschappen, veenbessen, dwergstruiken, heidefamilies, vleesetende planten, wollegrassen, broekbossen, kruidlagen, slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, schaalamoeben, trilveen, zachte beuken, noordse glazenmakers, veenpluis, heikikkers, adders, wintertalingen, zomertalingen, bosruiters, schijnbeuken en natuurlijk het gevreesde pijpenstrootje.

Er zijn twee soorten hoogveen: verlandingshoogveen en wortelecht hoogveen.
Verlangshoogveen ontstaat door de verlanding van meren of oude rivierarmen.
Wortelecht hoogveen ontstaat door de verdrassing van voorheen droge mineraalbodems.
De vorming van hoogveen heeft eeuwen tot millennia nodig.

Is dit…

Lees verder

Yentl van Stokkum

foto

Yentl van Stokkum (1991) studeerde af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Ze schrijft toneel, hoorspel, poёzie en proza. Daarnaast zit ze in de redactie van online platform Hard//hoofd en regisseerde ze voor het radioprogramma Fluiten in het Donker het hoorspel Lichtblauw. Ze droeg o.a. voor bij Mooie Woorden, Dit zijn de schrijvers, Betweter Festival en de Orde van de Dag. Binnen het Slow Writing Lab wil ze het spanningsveld tussen mens en natuur onderzoeken.

daarna daarvoor